Есе на тема: Информатика

Информатика
Есе

       Информатиката в днешно време се развива много бързо. Социалните мрежи са в разцвета си и все повече хора биват изцяло погълнати от тях. От една страна могат да бъдат много полезни , но от друга изключително вредни.

Смятам, че заради тези сайтове личният ни реален социален живот ерозира, с всеки изминал ден се разпада още повече и още повече. Хората спират да излизат за да се виждат, а дори и когато излезнат заедно, те пак са в интернет и Facebook примерно. Намират за много по- рационално да си споделят в мрежата какво правят, вместо да се чуят по телефона или направо да се видят и да го правят заедно. Намират си непознати хора , с които поддържат виртуално приятелство, такива хора, които никога не са виждали и вероятно няма да видят, но ги наричат приятели. Такива случаи са много объркващи и според мен вредни, защото забравят истинското значение на думата приятел. А да започнеш да наричаш така някой, за който даже не можеш да си сигурен, че е искрен с теб, а пък и всички изобщо, някой който има вероятност да се прави на човек, който не е, ми се вижда крайно нередно.
Покрай всички тези игри в интернет хората и по-специално децата започнаха да се движат по-малко. Вместо да ходят да играят футбол навън, на някоя поляна, те предпочитат да играят същото на компютъра си. Някои дотолкова се вманиечават, че с дни не стават от компютъра, зареждат се с храна и напитки, както и някои други нужни неща, за да няма нужда изобщо да стават от компютъра и да играят денонощно в продължение на няколко дни.104PK535-0
Не ми се иска да споменавам такива грозни неща като злоупотребите с хората в интернет, но напоследък са неразделна част от виртуалния свят. Кражбите на самоличност, акаутите, паролите и парите на хората са една малка част от издевателствата над тях. Факт е, че през 2013 година ще има много повече хора страдащи от инсомния, разстройство на съня, заради социалните мрежи.funny-sleeping-insomnia-eyes-open
Не отричам и вероятно никой не отрича, че Facebook e голямо нещо, че влиянието й е огромно и че излиза от пределните на Интернет. Но е страшничко, как всичките ни разговори минават през 3 компании – мобилните оператори. Стряскащо е как гигант като Google може да манипулира интернет с огромната си власт. Страшно е как Facebook, Twitter и т.н. съхраняват целия ни живот. Поне за мен е страшно. Защото е страшно да си помислиш (а не е само помислянето) как чрез Facebook може да влезеш в живота на хора, които никога не си срещнал.

Давам пример: разбивам паролата на един Facebook акаунт на един човек и съответно мога да вляза и да се представям за него. Този човек е познат на много мои други познати. И понеже са познати аз мога да гледам техните профили, информация, снимки, видео – всичко. Само за 10-ина минутки аз мога да разбера какво е правил един човек, който не съм нито виждал, нито чувал вече 3 години; да видя снимки и информация на хора, които никога не съм познавал. И всичко това – защото те са качили своя живот във Facebook. И както аз само разглеждам – така може и да не съм аз.
Статистика
1. Facebook има над 350 милиона потребители и около 50% от тях са активни потребители на социалната мрежа. Най-бързо нарастващата възрастова група са 35 годишните.
2. Всеки ден повече от 10 милиона потребители станат фенове на различни страници.
3. Всеки потребител има средно около 130 приятели във Facebook.
4. Времето, което потребителите на Facebook прекарват в социалната мрежа е около 6 милиарда минути всеки ден (по света). Това е два пъти повече, отколкото времето прекарано в Google.
5. Над 55 милиона статус-актуализации ежедневно.
6. Над 2,5 милиарда качени снимки всеки месец
7. 14 милиона качени видеоклипа всеки месец
8. Повече от 3,5 милиарда нови публикации всяка седмица (интернет връзки, новини и блог-публикации, бележки, снимки и т.н.)
9. Повече от 3,5 милиона събития всеки месец
10. В момента сайтът има повече от 45 милиона активни потребителски групи
11. Facebook е достъпен на повече от 70 езика – около 70% от потребителите на Facebook са извън Съединените щати
12. 70% от потребителите на Facebook използват различните приложения на Facebook ежемесечно
13. Над 350 000 активни приложения
14. Малко над 250 от приложенията на Facebook имат над 1 млн. активни потребители ежемесечно
15. Повече от 15 000 уеб сайта, устройства и приложения са интегрирани във Facebook Connect, от официалното му стартиране през декември 2008 г.
16. Повече от 65 милиона активни потребители се свързват с профила си във Facebook чрез техните мобилните си устройства. Хората, които използват Facebook на мобилния си телефон са почти 50% по-активни от не-мобилните потребители!
Средно статистическият потребител във Facebook
1. има около 130 приятели в рамките на социалната мрежа
2. изпраща 8 покани за приятелство на месец
3. прекарва малко повече от 55 минути на ден в мрежата ( През последните няколко дни реших да засека колко време прекарват няколко от моите приятелки в facebook и сумираики го при първата се получиха 2 часа 36 минути, при втората около 4 часа, а третата 3 часа и 15 минути )
4. кликва на бутона „харесвам” за около 9 публикации ежемесечно
5. пише 25 коментара под публикации ежемесечно в мрежата
6. става фен на 2 нови страници всеки месец
7. е поканен да присъства на около 3 събития в рамките на един месец
8. членува в около 12 групи
Факти
1. Психолозите вече са въвели на диагноза FAD (Facebook Addiction Disorder или маниакално пристрастяване към Facebook.
2. Голяма част от потребителите на Facebook са впечатлени от технологичните актуализации и възможността да споделят връзки в мрежата.
Обаче преди една година открих какво чудо са блоговете. До преди това се чудех защо хората занимават останалите с техните глупости и проблеми. Но не е така те просто споделят нещата, които ги вълнуват и могат да се намерят много полезни неща. Така се откриват хора със сходни интереси, сродни души. По този начин открих нов начин да изразявам себе си. И все пак си ми остана притеснението, че някои може да да възползва от профила ми. Това е така, защото няма никакъв контрол, а и на авторското право в интернет не се обръща особено внимание.
За това съм раздвоена относно всички разновидности социални мрежи. Както има много минуси така има и много плюсове ( примамливи ). И макар да съм против Facebook и поради тази причина да нямам, то не мога да се лиша от насладата постоянно да се ровя в Google и да поддържам блога си, както и да разглеждам тези на другите хора.

Вашият коментар